1/4: Anders Anundunsen fikk detaljerte tall om asylbarn
2/4: «Orion» skutt opp på testferd
3/4: Obduksjonsrapport: Gutt (10) veide 14,8 kilo da han døde
4/4: Fagforening vil stanse all flytrafikk i en time

#MÅVITE

Les disse artiklene, og få oversikt over dagens nyhetsbilde.

Justisminister Anders Anundsen har omtalt de nye signalene til Politidirektør Odd Reidar Humlegård som krystallklare.
Ruud, Vidar

Anders Anundunsen fikk detaljerte tall om asylbarn

Hver eneste måned har Justisdepartementet fått skriftlige rapporter om hvor mange lengeværende barn politiet har sendt ut.

Det melder Bergens Tidende. Anders Anundsen fikk i dag kraftig kritikk fra opposisjonen for å legge skylden på asylbarnsaken over på politidirektør Odd Reidar Humlegård.

- Det er ikke uten videre vanlig at statsråder så direkte legger ansvaret over på etatssjefer, sa leder i Stortingets kontroll- og kontrollkomité, Martin Kolberg.

Les avsløringen som startet asylbarnsaken: Ordre om å  skjerme asybarn nådde aldri politiet.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sa i Stortinget denne uken at han hadde bedt politidirektør Odd Reidar Humlegård redegjøre for hvorfor POD ikke hadde fått med seg regjeringens omlegging av utsendelses-praksisen. Statsminister Solberg holdt frem politidirektør Odd Reidar Humlegårds håndtering av saken som «et eksempel på dårlig ledelse når man ikke har klart å ta de politiske styringssignalene».

Justisdepartementet får imidlertid hver måned detaljerte rapporter om alle gjennomførte utsendelser av lengeværende asylbarn. Rapportene kommer fra Politidirektoratet (POD), som gjør rede for alle detaljer rundt hvem som er sendt ut. Rapportene blir sendt direkte til Justisdepartementet og bygger på tall fra Politiets utlendingsenhet (PU).

Disse tilbakemeldingene kommer i tillegg til den systematiske varslingen til ministeren om saker med potensial for mediestøy, som BT allerede har omtalt.

Publisert:
«Orion» tar av fra Cape Canaveral Air Force Station i Cape Canaveral, Florida.
MIKE BROWN

«Orion» skutt opp på testferd

NASAs nye romskip ble skutt opp på sin første testferd klokken 13.05. Ferden varer i fire og en halv time og vil nå en høyde av 6000 km.

Etter både vind- og tekniske problemer torsdag ble «Orion» skutt opp etter planen i dag. «Orion» er nå på vei mot sitt ytterste punkt i testferden etter en vellykket andre tenning av rakettmotoren i det øverste trinnet.

Det er nesten tre og et halvt år siden USA gjennomførte en bemannet romferd i eget fartøy. 21. juli 2011 landet den siste romfergen «Atlantis». Siden da har amerikanske og europeiske astronauter vært avhengig av russiske fartøy for å komme til og fra den internasjonale romstasjonen, ISS.

Når USA nå  tester sitt nye fartøy, «Orion», er det for å finjustere et romskip for fremtiden – men man tar også et skritt tilbake til gammel tenkning.

Orion vil nemlig ta av og lande akkurat som Apollo-fartøyene i 1960- og tidlig 70-årene. Til værs i toppen av en stor bærerakett, hjem igjen hengende under fallskjermer, før det plasker ned i Stillehavet.

Les også:

Private skal fly NASA til romstasjonen

Slik vil NASA fange en asteroide

Bli med hjem fra rommet i en Sojus-kapsel

Publisert:
10-åringen ble funnet død i en bolig sørøst i Oslo.
Ørn E. Borgen

Obduksjonsrapport: Gutt (10) veide 14,8 kilo da han døde

Den endelige undersøkelsen fra Folkehelseinstituttet ble klart idag.

I en pressemelding opplyser politiet å ha mottatt endelig obduksjonsrapport i forbindelse med at en ti år gammel gutt døde.

«Det fremgår av rapporten at det er rimelig å anta at døden skyldes uttørring og avmagring. Gutten veide 14,8 kilo og var 131,5 cm lang.»

I undersøkelsen står det:

«Det er ikke påvist noen sikker dødsårsak. Basert på obduksjonsfunn og analysefunn er det rimelig å anta at døden skyldes uttørring og avmagring. Nedkjøling kan også ha spilt en rolle. Ved avmagring kan nedkjøling forekomme ved romtemperatur til tross for påkledning.»

Utover dette ønsker ikke politiet å gi flere detaljer fra likundersøkelsen. Siste kjente observasjon av tiåringen var i begynnelsen av august 2014. Disse observasjonene ble gjort av to barn på henholdsvis ti og tolv år, som begge kjente avdøde. De opplyser at det på dette tidspunktet ikke skal ha vært noe synlig unormalt ved gutten.
 

- Politiets etterforskning nærmer seg nå slutten. Vi har avhørt en rekke voksne og barn i guttens nærmiljø, herunder lærere, helsepersonell, familie og naboer, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby ved Seksjon for volds- og seksualforbrytelser ved Oslo politidistrikt.


Les Aftenpostens reportasje om gutten: I sommer ringte jeg på mange ganger, sikkert én gang i uken. Men moren sa «vi skal gå et sted». Hun sa alltid at de skulle gå et sted.»

Publisert:
Varfjell, Fredrik

Fagforening vil stanse all flytrafikk i en time

Parat stanser all flytrafikk i en time kommende tirsdag i protest mot regjeringens forslag om økt adgang til midlertidige ansettelser.

– For å få politikerne i alle partier til å forstå alvoret, setter vi alle fly på de store flyplassene i landet på bakken tirsdag 9. desember mellom klokken 13 og 14. Lovforslaget har dramatiske følger for norsk arbeidsliv og det er på tide at politikerne våkner, sier Parats nestleder Vegard Einan.

Streiken vil være en såkalt politisk streik, som må være av kort varighet. Den kan ikke gå direkte på de streikendes arbeidsvilkår. Arbeidsminister Robert Eriksson mener at den varslede streiken ligger innenfor de lovlige rammene.

- Streik er et lovlig virkemiddel, bare så det er sagt. Men jeg synes det er synd at en velger å bruke et virkemiddel som rammer vanlige folk, bare fordi regjeringen ønsker å skape en bedre arena for at mennesker som i dag står utenfor arbeidslivet skal få prøve seg, sier arbeidsminister Robert Eriksson til Aftenposten.